AIVD: 'Dode jihadstrijders tonen risico's'

DELFT - De berichten over twee Nederlandse, waarschijnlijk Delftse, jihadstrijders die in Syrië zijn gesneuveld, illustreren het idee dat jongeren die naar Syrië gaan daadwerkelijk worden ingezet om te vechten en dus risico's lopen. Dit zei een woordvoerder van de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, donderdag.

Hij wees erop dat de dienst heel alert is op Nederlanders die naar Syrië reizen om daar als jihadstrijder mee te vechten in de burgeroorlog. De AIVD waarschuwt al enkele maanden dat tientallen Nederlandse jongeren dit doen.

Nog niet bevestigd

Nog geen enkele Nederlandse instantie heeft overigens bevestigd dat er twee Nederlanders zijn omgekomen in Syrië. Diverse media meldden donderdag de dood van de 20-jarige Sofian, die in Delft of Rotterdam woonde. Eerder werd de dood van de 20-jarige Mourad M. uit Delft gemeld.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Delft is niet bevestigd dat zij uit Delft kwamen. Burgemeester Bas Verkerk van Delft roept jongeren uit zijn stad die eventueel overwegen naar Syrië te gaan om mee te vechten, op dit niet te doen. Verder kon de gemeente niets over de zaak zeggen.

Dreigingsniveau terrorisme verhoogd

Strijders die terugkomen naar Nederland, kunnen door hun denkbeelden en opgedane gevechtservaring een risico vormen voor ons land. Daarom heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vorige week het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd naar het op een na hoogste niveau.

Deel dit artikel: