Wijk Buitenhof in Delft broeinest voor jihadstrijders

DELFT - Er zijn zeker acht jongens uit de Delftse wijk Buitenhof naar Syrië vertrokken om als jihadstrijder te vechten. Dat zeggen verschillende buurtbewoners onafhankelijk van elkaar tegen Omroep West. Een 18-jarige Antilliaanse jongen maakt, net als de in Syrië vermoedelijk omgekomen Mourad M., deel uit van deze groep. Omroep West sprak met zijn twee broers.

De Antilliaanse jongen groeide op in een rooms-katholiek gezin, maar hij bekeerde zich tot de Islam, en nam de naam Mohammed aan. Vier weken geleden verdween hij plotseling.

Twee dagen lang hoorde zijn familie niets van hem, tot Mohammed zijn broer belde en vertelde dat hij in Syrië is. ‘Hij zei dat hij gelukkig was en er voor zijn broeders moet zijn. Als hij dat wil, kun je dat moeilijk veranderen.’

Doden

Met Mohammed gaat het naar omstandigheden goed vertellen zijn broers. Een dag geleden hadden ze nog contact met hem. 'Ik was blij om zijn stem te horen.' Sindsdien belt Mohammed regelmatig. 'Hij zegt dat het goed met hem gaat, mensen helpt en medicijnen geeft. Hij vecht zelf niet mee waarschijnlijk. Soms vallen er doden. Daar kun je niets aan doen.’

Mohammed is niet de enige jihadstrijder uit de wijk. Omroep West sprak met bewoners in de wijk. Iedereen kent wel iemand die in Syrië aan het vechten is. Bewoners bevestigen dat Mourad deel uitmaakt van een groep van tenminste 8 personen.

De broers van Mohammed zeggen tientallen jongens te kennen, die naar Syrië zijn vertrokken. De leeftijd variëert van 18 tot en met 30 jaar. 

Broeinest

Eén van de bewoners heeft goed contact met ouders van twee jongens die naar Syrië zijn gereisd. ‘Eén van hen zei: ‘Ik ga naar mijn werk’ en de andere jongen zei dat hij met vrienden op vakantie ging.’ Na een paar dagen stuurden ze een bericht naar het thuisfront. ‘We zitten in Syrië. We komen pas terug als de oorlog in Syrië voorbij is’, stond in het bericht.

In de wijk is inmiddels onrust ontstaan. Buurtgenoten zijn ongerust over jongeren uit de wijk die naar Syrië zijn vertrokken. De gemeente laat weten dat 'wat er in de wijk speelt de volle aandacht heeft' en roept jongeren op niet naar Syrië te gaan. Ook bij voetbalclub Delfia zijn ze bezorgd.

De gemeente werkt nauw samen met de politie, gemeenschappen en buurtwerk om goed in de gaten te houden wat er in Buitenhof leeft. Al jaren worstelt de gemeente Delft met de wijk. In het verleden waren er al geregeld spanningen in Buitenhof.

Deel dit artikel: