'Mourad radicaliseerde in Zoetermeerse moskee'

DEN HAAG - De gesneuvelde Delftse jihadist Mourad die in Syrië tegen het regime van president Assad vocht, bezocht een moskee in Zoetermeer waar hij radicaliseerde. Dat vertellen buurtbewoners tegen Omroep West.

Sinds hij de moskee in de Zuid-Hollandse stad bezocht, radicaliseerde Mourad, vertelt een vrouw die de Delftenaar regelmatig in de wijk zag rondhangen. De vrouw heeft goed contact met de ouders van twee jongens die deel uitmaakten van een groep van ongeveer acht jongens die samen met Mourad naar Syrië zijn vertrokken.

'Eerst blowde hij en hing hij op straat rond,' zegt ze. 'Maar nadat hij met een groep jongens de moskee ging bezoeken liet hij een baard staan en liep in een djellaba over straat.'

Een andere buurtbewoner bevestigt dat een groep jongens onder wie Mourad en Soufian vanuit Delft naar de moskee in Zoetermeer reisde om daar te gaan bidden. 'Ik zeg het je eerlijk, het komt door de imam in Zoetermeer. Hij lulde de jongens om,' zegt een buurtbewoner die Mourad en Soufian goed kende.

Bij de Marokkaanse moskee Al-Qibla in de Zoetermeerse wijkpost Meerzicht bevestigt een bezoeker dat Mourad de moskee bezocht heeft: 'Ja die heb ik hier op een vrijdag wel eens gezien.'

In een telefonische reactie verklaart de moskee niet te weten of Mourad het gebedshuis bezocht heeft. Wel is zeker dat drie moskeebezoekers, een vader en zoon en een 23-jarige jongen, in Syrië zijn. Volgens nog onbevestigde berichten zou de 23-jarige Yassine B. inmiddels zijn overleden.

Deel dit artikel: