De Mos wil Den Haag veilig en lasten omlaag

DEN HAAG - Den Haag schoon, veilig en leefbaar, een stad waar ondernemen ‘een feest moet zijn’ en waar de lasten omlaag gaan voor de burgers. Dat zijn de belangrijkste onderdelen uit het tienpuntenplan van de Groep De Mos, dat maandagavond in De Uithof wordt gepresenteerd.

De punten dienen als basis voor het verkiezingsprogramma waaraan de nieuwe partij de komende tijd gaat werken. De Mos maakt maandagavond ook bekend dat Arnoud Bakhuizen zich bij zijn partij heeft aangesloten. Hij was in 2010 de lijsttrekker van Trots Op Nederland in Den Haag.

Minimaal 5 zetels

Andere bekende Hagenaars die actief zijn voor de partij zijn John van Zweden en voormalig CDA-raadslid Wil Vonk. De Mos mikt bij de raadsverkiezingen van 2014 op minimaal vijf zetels.


Om de stad schoon, veilig en leefbaar te houden, wil de nieuwe partij dat er meer agenten en controleurs op de tram en bus komen. Ook moeten loverboys harder worden aangepakt. Mensen die geweld gebruiken tegen hulpverleners moeten via ‘onorthodoxe maatregelen’ hard worden aangepakt. De nieuwe partij wil aan hen hoge bestuurlijke boetes opleggen en gemeentelijke privileges afpakken.

Regeltjesbulldozer


Groep De Mos wil het leven van ondernemers veraangenamen door ‘de regeltjesbulldozer in de garage’ te houden: de verplichte precario, promotiebijdragen en toeristenbelasting worden geschrapt. Verder moeten meer grote evenementen naar Den Haag worden gehaald en moet de gemeente er mede voor zorgen dat de stad weer een grote disco krijgt.


De stad kan weer financieel op orde worden gekregen door een groot aantal ‘prestigeobjecten’ niet door te laten gaan, zoals het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein, een topsportcentrum in het Zuiderpark en een 90-meter hoog hotel en kabelbaan in Scheveningen.

Grandeur

De pier in de badplaats moet echter juist weer de grandeur van vroeger krijgen. De partij wil dat de pier weer wordt zoals hij was tussen 1901 en 1943, met een groot café chantant in dezelfde oriëntaalse stijl en afmetingen. En de Uithof moet hét topsportcentrum van Den Haag worden, een Papendal aan de Noordzee.


Eerder werd al bekend dat De Mos in de volgende collegeperiode een wethouder voor ouderen wil. Ook opmerkelijk is dat de partij geen woord besteedt aan integratie, een van de belangrijkste punten van zijn voormalige partij.

In een vroeger leven - als Kamerlid en raadslid van de PVV - stond De Mos bekend als een groot criticus van milieuplannen. Nu wil hij groen beschermen en natuureducatie onderdeel maken van ‘verplichte kost’ op scholen.

Toeristenhoofdstad

Andere elementen uit het plan zijn onder meer dat Den Haag en Scheveningen goed bereikbaar moeten blijven, dat Den Haag dé toeristenhoofdstad van Nederland dient te worden en dé sportstad aan zee. Ook pleit de Groep De Mos voor goed onderwijs, onder meer door terugkeer van de ambachtsschool.


Bij belangrijke projecten wil De Mos dat er een referendum wordt gehouden onder de Haagse bevolking.

 

Deel dit artikel: