As-Soennahmoskee: 'Ga niet naar Syrië'

DEN HAAG - Imam sjeik Rachid Nafi van de Haagse As-Soennahmoskee roept jongeren op niet deel te nemen aan de jihad in Syrië. 'Wij adviseren de jongeren om niet haastig te zijn en zich niet te laten misleiden', schrijft hij op de website van de moskee.

In zijn stuk geeft de imam zijn standpunt weer over jongeren die naar Syrië trekken. Volgens hem is er geen godsdienstige verplichting om broeders in Syrië bij te staan in de strijd. Hij roept iedereen die daarover twijfelt op om met hem te praten. 'Ik richt mij hierbij voornamelijk op de jongeren die met dit soort foute gedachten te maken krijgen.'

Volgens Nafi kan alleen een oproep van geleerde moslims verplichten om elkaar bij te staan, daarvan is geen sprake. 'Er wordt heel vaak misbruik gemaakt van dit soort religieuze termen', schrijft Nafi. 'Het fanatisme van de jongeren wordt aangesterkt door allerlei oproepen van onbekende mensen via het internet. Zij laten de geleerden links liggen en kiezen voor het volgen van hun eigen meningen.' Nafi schrijft dat met alle mogelijk humanitaire middelen geholpen mag worden, maar niet met mankracht voor de strijd.

De As-Soennahmoskee kwam een paar jaar geleden als radicaal gebedshuis in het nieuws, onder meer vanwege de omstreden imam sjeik Fawaz Jneid. In maart vorig jaar ontstond een breuk tussen de imam en de moskee. De moskee zou een mildere koers willen varen.

Deel dit artikel: