Verkerk in gesprek met Buitenhof en moskeeën

DELFT - De Delftse burgemeester Bas Verkerk gaat de komende dagen in gesprek met inwoners en moskeebesturen in Delft. In de wijk Buitenhof zijn veel mensen bezorgd over de jongeren die naar Syrië zijn vertrokken om daar te vechten tegen het regime van president Assad.

Volgens onbevestigde berichten zijn in Syrië drie Delftse jongeren omgekomen. Verkerk wil de onrust nu een beetje proberen te sussen door met alle betrokkenen in gesprek te gaan. Verkerk wist al langer dat een aantal jongeren aan het radicaliseren was en hij heeft dat doorgegeven aan de AIVD.

Nationaal verschijnsel

Een woordvoeder van de gemeente Delft benadrukt dat het hier niet om een specifiek Delfts probleem gaat. 'Als gemeente doen we wat we kunnen en we lopen daar zeker niet voor weg. Maar uiteindelijk zijn het ministerie van Justitie en Veiligheid, Buitenlandse Zaken en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid verantwoordelijk voor de aanpak. Het is een nationaal verschijnsel.'

Delft geeft alle informatie die er is over jongeren die radicaliseren door aan de AIVD. Instellingen als jongerenwerk en islamitische verenigingen worden bijgepraat over hoe ze radicalisering kunnen herkennen en wat ze eraan kunnen doen.

 

Deel dit artikel: