HagaZiekenhuis stopt per direct met hartoperaties

DEN HAAG - Het HagaZiekenhuis stopt per direct met hartoperaties. Dat heeft het Haagse ziekenhuis woensdag bekendgemaakt. Tijdens de voorbereidingen van een hartoperatie bleek dat er bij een patiënt met een hoog risicoprofiel niet volgens het protocol was gehandeld.

De operatie is toen afgebroken. De patiënt was al wel onder narcose, maar was nog niet onder het mes geweest, zegt een woordvoerder. De raad van bestuur noemt het incident 'onaanvaardbaar'. Het HagaZiekenhuis kwam vorige week ook al in het nieuws omdat het opvallend hoge sterftecijfers van hartpatiënten zou hebben.

Overleg met IGZ

Het tijdelijk stopzetten van het operatieprogramma is besloten in nauw overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De patiënt is inmiddels met succes geopereerd in het UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

Al opgenomen cardiochirurgische patiënten worden tijdelijk doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Normaal worden per dag gemiddeld vier hartoperaties uitgevoerd. Het Hartcentrum van het ziekenhuis blijft wel open voor cardiologische behandelingen. 

Nieuw afdelingshoofd

Het ziekenhuis heeft ondertussen ook een nieuw interim-afdelingshoofd aangesteld. Het gaat om Henry van Swieten, afkomstig van het Radboud Ziekenhuis. Hij moet per 1 april met het huidige interimhoofd Sjef Ernst het vertrouwen in de cardiochirurgieafdeling herstellen. Van Swieten en Ernst werkten eerder samen aan het herstel van het vertrouwen in de cardiochirurgie van het Radboud Ziekenhuis.

Het ziekenhuisbestuur heeft de intentie om eind volgende week weer te beginnen met hartoperaties.

Deel dit artikel: