Zorgbelang steunt beslissing HagaZiekenhuis

DEN HAAG - Zorgbelang Zuid-Holland noemt het een 'moedig en verstandig' besluit van het HagaZiekenhuis om voorlopig geen hartoperaties meer uit te voeren.

Het Haagse ziekenhuis is woensdag per direct gestopt met hartoperaties. Tijdens de voorbereidingen van een hartoperatie bleek dat er bij een patiënt met een hoog risicoprofiel niet volgens het protocol was gehandeld. De operatie is afgebroken. Zorgbelang Zuid-Holland staat achter de beslissingen van het Haga. 'Het ziekenhuis kiest duidelijk voor de patiëntveiligheid en stelt zich hiermee kwetsbaar op', aldus Robert Boersma, directeur van het patiëntenplatform.

Haga

Het HagaZiekenhuis heeft ondertussen ook een nieuw interim-afdelingshoofd aangesteld. Het gaat om Henry van Swieten, afkomstig van het Radboud Ziekenhuis. Hij moet per 1 april met het huidige interimhoofd Sjef Ernst het vertrouwen in de cardiochirurgieafdeling herstellen. Van Swieten en Ernst werkten eerder samen aan het herstel van het vertrouwen in de cardiochirurgie van het Radboud Ziekenhuis. Eigenlijk zou professor Robert Klautz van het Leids Universitair Medisch Centrum het nieuwe afdelingshoofd worden. Maar voor zijn aanstelling zou te weinig draagvlak zijn.

'We zijn verrast dat het Haga de problemen kennelijk niet samen met het LUMC in Leiden kon oplossen maar vertrouwen erop dat Van Swieten het wel voor elkaar krijgt', zegt Boersma.

Nijmegen

Het Radboud in Nijmegen raakte in 2005 in opspraak, omdat er op de afdeling cardiochirurgie grote problemen waren. 'Van Swieten is het gelukt om de afdeling op orde te krijgen, de veiligheid te garanderen en het vertrouwen terug te winnen. En dat is iets wat het Haga ook nodig heeft', aldus Boersma namens Zorgbelang Zuid-Holland.

Deel dit artikel: