HagaZiekenhuis staakt hartoperaties om risico's uit te sluiten

DEN HAAG - Het HagaZiekenhuis heeft de afdeling cardiochirurgie woensdag tijdelijk gesloten om te laten zien dat het geen enkel risico wil lopen met de veiligheid. Dat zegt Marjolein Tasche van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis tegen Omroep West.

De maatregel volgde nadat bleek dat tijdens de voorbereidingen van een hartoperatie bij een patiënt met een hoog risicoprofiel niet volgens het protocol was gehandeld. Daarna is besloten om per direct te stoppen met hartoperaties.

Misstanden

Het HagaZiekenhuis kwam eerder deze maand in opspraak. Het heeft te maken met een aaneenschakeling van misstanden. Artsen kunnen er niet met elkaar samenwerken en een chirurg gaf jarenlang te lage sterftecijfers door aan de beroepsvereniging. Ook was het sterftecijfer van hartpatiënten in 2007 en 2008 opvallend hoog. Marjolein Tasche stelt dat de communicatieproblemen op de afdeling cardiochirurgie los staan van het nu opschorten van hartoperaties.

De SP in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de sterftecijfers van de afdeling cardiochirurgie in het HagaZiekenhuis.

Foto: Richard Mulder

Deel dit artikel: