'Opereren in HagaZiekenhuis is onverantwoord'

DEN HAAG - De operatieafdeling van het HagaZiekenhuis in Den Haag is sterk verouderd. Dat blijkt uit een conceptrapport van TNO dat in handen is van het AD. Er moet volgens het onderzoeksinstituut acuut worden ingegrepen, anders is doorgaan met opereren onverantwoord.

Onderzoekers van TNO zagen onder meer dat personeelsleden het mondkapje, waarmee ze op de gang lopen, niet vervangen voor een nieuw kapje als ze een van de tien operatiekamers weer betreden. Ook troffen ze een vlieg aan op een lamp in de operatiekamer.

Vleermuizen

Verder waren er lekkages, waarbij het water werd opgevangen in emmers. Ook bevestigt Marjolein Tasche, bestuurder van het HagaZiekenhuis, in het AD dat er twee keer een vleermuis is gesignaleerd in het complex. Dat betekent 'hoge risico's en voedingsbodems voor de groei van micro-organismen', oordeelt TNO.

Het HagaZiekenhuis gaf TNO afgelopen najaar opdracht om onderzoek te doen naar de verouderde operatieafdeling. Het definitieve rapport hierover verscheen in januari. ‘We nemen alle aanbevelingen uit het rapport over,’ aldus Tasche. Deze maand komt TNO opnieuw langs voor een herinspectie.

Het HagaZiekenhuis kwam eind maart ook al in het nieuws omdat het opvallend hoge sterftecijfers van hartpatiënten zou hebben.
 

Deel dit artikel: