Amsterdamse asielzoekers welkom in Haagse Sacramentskerk

DEN HAAG - De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die momenteel verblijft in de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam-West, is welkom in de Sacramentskerk in Den Haag. Woensdag werd bekend dat de groep geen geen nieuwe centrale opvangplek krijgt aangeboden van de gemeente Amsterdam. Ze moeten de kerk uiterlijk vrijdag hebben verlaten en dreigen dan op straat te belanden.

Een woordvoerder van de opvang in Den Haag zei tegenover Omroep West dat het nog niet duidelijk is of de groep naar de Haagse kerk wil komen, maar als de asielzoekers zich aanmelden dan worden ze daar wel opgevangen.

Alleen individuele opvang mogelijk

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei woensdag tegen de gemeenteraad dat opvang en begeleiding alleen mogelijk zijn als mensen zich individueel aanmelden. De bewoners in de gekraakte Sint Jozefkerk zijn dat niet van plan en willen als groep doorgaan met hun demonstratie, liet een woordvoerder weten.

'Ze willen dat de regering op een normale manier omgaat met mensen die zijn uitgeprocedeerd.' Als ze zich individueel bij de gemeente of het Rijk aanmelden, zijn ze bang dat ze in de gevangenis belanden of dat ze worden gedwongen terug te keren naar hun eigen land.

Protest duurt al 190 dagen

De groep van honderd tot 120 uitgeprocedeerde asielzoekers protesteert al 190 dagen tegen het asielzoekersbeleid. De vluchtelingen begonnen hun protest in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. De gemeente liet dat kamp eind november ontruimen. Ook bood de gemeente de bewoners toen een noodopvang aan van dertig dagen. Bijna niemand maakte daar gebruik van.

Deel dit artikel: