HagaZiekenhuis compenseert hartpatiënten

DEN HAAG - Het HagaZiekenhuis gaat hartpatiënten compenseren die een klacht hebben ingediend tegen het ziekenhuis. Gemiddeld stelt het Haagse ziekenhuis 3250 euro per patiënt beschikbaar. Tot nu toe hebben 25 patiënten een klacht ingediend. Dat heeft Hartpatiënten Nederland donderdag bekendgemaakt.

Het HagaZiekenhuis stopte vorige week met hartoperaties nadat er fouten waren gemaakt bij de voorbereidingen van een hartoperatie. Die operatie werd op het laatste moment afgeblazen. De patiënt werd elders geopereerd.

Aaneenschakeling van problemen

Eerder waren er ook al problemen op de afdeling hartchirurgie. Artsen kunnen er niet met elkaar samenwerken en een chirurg gaf jarenlang te lage sterftecijfers door aan de beroepsvereniging. Ook was het sterftecijfer van hartpatiënten in 2007 en 2008 opvallend hoog.

Tot nu toe dienden 25 patiënten een klacht in bij het Meldpunt Hartpatiënten. Het ziekenhuis en de belangenvereniging Hartpatiënten Nederland zijn het nu eens geworden over de afhandeling van deze klachten. Het ziekenhuis betaalt een deel van de juridische kosten voor onderzoek naar mogelijk verwijtbare fouten door de afdeling hartchirurgie.

Gemiddeld 3250 euro per patiënt

Ook betaalt het ziekenhuis de kosten van een onafhankelijk medisch deskundigenonderzoek als er een verschil van mening is over de aansprakelijkheid. Gemiddeld stelt het ziekenhuis 3250 euro beschikbaar per patiënt die meent dat er verwijtbaar fout is gehandeld door de afdeling hartchirurgie van hetHagaZiekenhuis. Wie zich nog niet heeft gemeld maar wel een klacht heeft, kan dat overigens alsnog doen, meldt Hartpatiënten Nederland.

Foto: Richard Mulder

 

Deel dit artikel: