Komt Papa Poetin op de koffie in Voorschoten?

VOORSCHOTEN - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan ons land, heeft voor enkele inwoners van Voorschoten een heel persoonlijk tintje. Papa is namelijk in het land. Poetin is hier op uitnodiging van Koningin Beatrix.
De 28-jarige dochter Maria van de president woont in Voorschoten. Samen met haar partner Jorrit Faassen heeft ze een penthouse op de hoek van de Annie M.G. Schmidtlaan en de Harry Mulischstraat. Dat is - hoe toevallig - de Krimwijk. Buurtbewoners zeggen dat het tweetal in hetzelfde pand nog één of twee appartementen heeft voor logé’s en bodyguards.

President shopt bij AH

In het dorp doen inmiddels de wildste verhalen de ronde. Zo zou Poetin vaker privé even langskomen. Er zijn volgens buurtbewoners, die de Telegraaf heeft gesproken, wel eens geblindeerde wagens gezien die snel de parkeergarage inreden. En de president zelf is wel eens gespot bij de plaatselijke grootgrutter. ‘Heel raar. Eerst zie je iemand die je vaag bekend voorkomt, en pas later realiseer je je dat het de president van Rusland is’, aldus een andere shopper.
Maria Poetin is de oudste dochter van de Russische president. Er is bijzonder weinig over haar bekend, omdat de Poetins hun privé-leven strikt geheim houden. Op internet circuleren wel legio verhalen over haar verhouding met Jorrit Faassen

Feestjes en goeie connecties

De twee zouden elkaar hebben ontmoet op een feestje in Moskou waar Faassen lange tijd werkte en hoge functies bekleedde bij onder meer Gazprom, het staatsgasbedrijf.  Het huwelijk tussen de twee wordt overigens nergens bevestigd.
Dat Faassen goeie connecties heeft in Rusland werd duidelijk toen hij in november 2010 in Rusland werd klemgereden in Moskou en mishandeld. Faassen onthield de kentekens van de auto’s en niet veel later werden er invallen gedaan bij de bankier Matvej Oerin. De man had zich geërgerd aan het rijgedrag van de Nederlander en liet hem door zijn lijfwachten in elkaar timmeren.

Harddrugs en wapens

In auto’s van de bankier werden harddrugs en wapens gevonden en bij een huiszoeking vond de Russische politie bewijzen voor omkoping. Matvej Oerin verloor vervolgens de licensies voor verschillende banken die hij runde, en de man zelf verdween achter de tralies. Faassen kwam met de schrik vrij. De schade aan zijn auto bedroeg wel 15.000 dollar.
Het is onduidelijk of de Russische president tijdens zijn bliksembezoek tijd vrijmaakt voor een kopje koffie bij zijn dochter en schoonzoon.