Overleg over reddingsplan voor Vestia

DEN HAAG - In Den Haag wordt dinsdag overleg gevoerd over de redding van woningcorporatie Vestia. Een werkgroep waarin allerlei andere woningcorporaties zitten, praat met minister Stef Blok van Wonen over 'slimme oplossingen' voor Vestia.

De grootste corporatie van Nederland kwam in grote problemen door riskante derivatenhandel. Dit zijn ingewikkelde financiële producten die verzekeren tegen een rentestijging in de toekomst. Maar de rente daalde waardoor de corporatie geld moest bijstorten als onderpand.

Uitgangspunt van de corporaties is dat ze niet willen 'doneren, maar investeren' om Vestia van de ondergang te redden. Vestia is onder meer actief in Den Haag, Zoetermeer en Delft.  

Brancheorganisatie Aedes wilde dinsdag niets zeggen over oplossingen die de in november opgerichte werkgroep heeft bedacht. ‘Het proces loopt en dat moet rustig de tijd hebben’, aldus een woordvoerder van Aedes. Het was de bedoeling dat alle corporaties samen zeker 700 miljoen euro moesten bijdragen aan de redding van Vestia.              

De corporaties willen Vestia wel helpen, maar stellen dat ‘het volkshuisvestelijk belang’  boven het belang van Vestia gaat. Ze voelen daarom meer voor investeren, zodat de kosten voor de corporaties zo laag mogelijk blijven.

Deel dit artikel: