Haagse vegers moeten harder gaan werken

DEN HAAG - Haagse straatvegers moeten harder gaan werken. Alleen als ze dat doen, kan het veegbedrijf bij de gemeente blijven. Dat zei wethouder Boudewijn Revis dinsdag.

De gemeente wilde het veegbedrijf privateriseren, maar doet dat nu toch niet. Voorwaarde is wel dat de vegers de stad voor minder geld schoner houden. Er gaan de komende jaren miljoenen euro's minder naar het veegbedrijf.

Gejuich

De boodschap van de wethouder werd toch met luid gejuich ontvangen. De werknemers zijn opgelucht. Eind maart protesteerden ze tegen de voorgenomen privatisering omdat ze vreesden dat ze hun baan zouden verliezen. ‘We zijn blij dat dit niet doorgaat,’ zegt een van hen. ‘En harder werken vind ik helemaal niet erg. Dat kan best.’

Revis wilde het veegbedrijf onder andere verzelfstandigen omdat het bedrijf te complex is georganiseerd. Maar uit onderzoek blijkt nu dat het veegbedrijf met wat aanpassingen, in zijn huidige vorm kan blijven bestaan.

'Er moet wel iets veranderen'

Revis: ‘Ik ben er nu van overtuigd dat deze organisatie dat kan, maar dan moet er wel wat veranderen. Dat gaat het veegbedrijf ook doen, zo heb ik met de directie afgesproken. Als over een tijdje blijkt dat het niet gelukt is, dan houd ik de optie open om alsnog te privatiseren. Maar daar ga ik nu niet vanuit.’

De PvdA en de SP in de Haagse gemeenteraad hadden zich al uitgesproken tegen de privatisering.   

Deel dit artikel: