Ouders vermoorde Tamara Wolvers hoopvol door nieuwe wet

Graf van Tamara Wolvers uit Alphen aan den Rijn
Graf van Tamara Wolvers uit Alphen aan den Rijn
ALPHEN AAN DEN RIJN - 'We zijn een stap dichterbij', zegt Berry Wolvers, 'en daar zijn we heel blij om.' Een nieuwe wet bepaalt dat een vrijgesproken verdachte van de moord op zijn dochter, toch nog kan worden veroordeeld. Maar dan is nog wel een lange weg te gaan.
De Wet herziening ten nadele bepaalt dat een vrijgesproken verdachte alsnog vervolgd mag worden, maar dan moet er wel sterk nieuw bewijs zijn in een zaak. 'Daar is nog lang geen zicht op', geeft Berry toe. 'Maar al komt het over een jaar, drie jaar, of tien. Het is dan in ieder geval mogelijk er iets mee te doen.'
Tot nu toe kon een verdachte maar een keer worden vervolgd. Eenmaal vrijgesproken, kon de zaak niet meer worden heropend, zelfs al zou iemand bijvoorbeeld bekennen. Door de nieuwe wet kan dat wel, mits het gaat om zaken die niet zijn verjaard, waarin iemand opzettelijk om het leven is gebracht en waarin sterk nieuw bewijs is.
Het Openbaar Ministerie zal eerst nog opdracht moeten geven tot nieuw onderzoek, zegt Wolvers. Voorlopig is er dus nog geen verandering. 'Maar toch: vandaag zijn wij gewoon heel blij.'

Zaak-Tamara Wolvers

De 28-jarige Tamara Wolvers wordt in juli 2006 dood gevonden in haar ouderlijk huis in Alphen aan den Rijn. Er is een plastic zak om haar hoofd gesnoerd en er steekt een mes in haar borst.
Een ex-man van Tamara's tante wordt aangehouden. Zijn DNA wordt gevonden op de badjas van Tamara, maar dat blijkt onvoldoende om te bewijzen dat hij op het moment van de moord bij haar was. Zowel de rechtbank als het gerechtshof spreken hem vrij.
Een cassatieberoep bij de Hoge Raad in maart 2012 haalt niets uit; de zaak hoeft niet over. Het gerechtshof heeft de vrijspraak voldoende gemotiveerd, vindt de Hoge Raad. Maar Tamara's ouders zijn altijd blijven geloven in de schuld van de verdachte.