Marjolein de Jong twijfelt over lijsttrekkersschap D66

DEN HAAG - Wethouder Ingrid van Engelshoven en fractievoorzitter Rachid Guernaoui willen lijsttrekker worden voor hun partij, D66, bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, van maart volgend jaar. Wethouder Marjolein de Jong denkt nog na of zij ook de strijd aangaat.

Dat is dinsdagavond duidelijk geworden tijdens een ledenvergadering van de Haagse afdeling van D66. Tot 10 mei kunnen andere leden van D66 zich ook nog kandidaat stellen. Na een stemming die eindigt op 31 mei zal de nieuwe lijsttrekker begin juni bekend zijn.

Van Engelshoven zegt haar ervaring te willen inzetten om de 'idealen van D66 om te zetten in concrete resultaten'. Zij is nu drie jaar wethouder en was tot voor kort ook landelijk voorzitter. Guernaoui heeft als speerpunten het investeren in onderwijs,  ondernemerschap en het internationale karakter van Den Haag. De Jong - bij de laatste twee verkiezingen lijsttrekker - maakt later bekend of zij haar partij nog een keer wil leiden. Insiders houden er serieus rekening mee dat dit niet het geval is.

De Jong

Marjolein de Jong (1959) heeft al een lange politieke carrière achter de rug. Zo werd zij in 1994 in Heel (Limburg) raadslid voor de lokale partij Geheel Anders. Na enige omzwervingen kwam ze zes jaar later in Den Haag wonen. Van 2002 tot juni 2010 was ze voor D66 lid van de gemeenteraad, waarvan de laatste vijf jaar als fractievoorzitter.

Bij de raadsverkiezingen van 2010 was ze lijsttrekker voor die partij. D66 groeide toen van twee naar zes zetels. De Jong werd wethouder van onder meer Cultuur, Binnenstad en Internationaal. Ook is ze stadsdeelwethouder van Centrum.

Van Engelshoven

Ingrid van Engelshoven (1966) was tot ze in 2010 wethouder van onder meer onderwijs  en dienstverlening werd senior adviseur bij Dröge & van Drimmelen. Van 2007 tot maart van dit jaar was zij ook landelijk voorzitter van D66.

Guernaoui

Rachid Guernaoui  (1972) werd na de verkiezingen van 2010 fractievoorzitter van D66 in Den Haag. Hij was daarvoor ook al twee jaar raadslid. Hij werkt daarnaast voor het ministerie van Algemene Zaken.

Deel dit artikel: