Burgemeester Verkerk ‘volkomen verrast’ door Delftse jihadisten

DELFT - De Delftse burgemeester Bas Verkerk werd enkele weken geleden ‘volkomen verrast’ door berichten in de media dat jongeren uit de wijk Buitenhof in Delft naar Syrië zijn gereisd om daar te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Dat zei Verkerk donderdag tijdens een gesprek met Omroep West en EenVandaag.

Verkerk heeft ‘geen idee’ wie de jongens zijn en hoe groot de groep is. ‘Ik heb daarover geen informatie’, zegt hij. Verkerk zegt afhankelijk te zijn van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD. ‘Zij verstrekken geen informatie en ook bewoners uit de wijk voelen kennelijk geen vertrouwen om die informatie met ons te delen’, concludeert Verkerk.

Verhoogde terreurdreiging

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verhoogde een aantal weken geleden de terreurdreiging naar ‘substantieel’ vanwege Nederlandse jihadisten die naar Syrië reizen.

Volgens de NCTV zouden de jongens bij terugkeer aanslagen kunnen plegen. De gemeente hoopt daarom dat de Delftse wijkbewoners toch informatie willen delen met de gemeente. 'Zodat we kunnen kijken hoe iemand er na zo'n reis aan toe is', zegt Verkerk. Dat de bevolking dit soort informatie nog niet eerder met de burgemeester heeft gedeeld ziet hij 'als een heel complex probleem'. Hij hoopt dat mensen de informatie toch gaan delen. 'Zodat we ze in kaart kunnen brengen.'

25 jongeren

Bewoners zeggen tegen Omroep West en EenVandaag dat de groep uit ongeveer 25 jongeren bestaat. Sinds zij uit de wijk zijn vertrokken is het ‘heel stil’ geworden, merken zij.

Deel dit artikel: