Kamerlid: 'Vreemd dat burgemeester Delft verrast was over Jihadstrijders'

DELFT - Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch vindt het vreemd dat burgemeester Bas Verkerk van Delft niet weet wat er in zijn eigen stad gebeurt. Dat zegt hij tegen Omroep West na uitspraken van de Delftse burgemeester.

Verkerk zei 'volkomen verrast' te zijn dat jongeren uit de Delftse wijk Buitenhof naar Syrië zijn gereisd om daar te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Verkerk heeft ‘geen idee’ wie de jongens zijn en hoe groot de groep is.

´Niet meer in haarvaten van de samenleving´

Volgens Marcouch had iedereen in Delft moeten weten dat de burgemeester zich zorgen maakt. 'Je moet heel actief uitdragen dat je wil dat mensen signalen doorgeven.' Het PvdA-Kamerlid merkt dat veel gemeenten 'niet meer in de haarvaten van de samenleving zitten. Dus hebben ze ook die informatie niet.'

Volgens Marcouch is het ontzettend belangrijk om er alles aan te doen om de jongeren niet naar Syrië te laten gaan. 'Het is onze plicht als samenleving om er alles aan te doen om ze tegen te houden', zegt hij. 'Je helpt niet door naar Syrië af te reizen en daar binnen een week een lijk te worden.'

´Gemeenschap moet jongeren corrigeren´

Hopen dat Delftse wijkbewoners informatie met de gemeente delen is volgens Marcouch niet genoeg. 'Het gaat erom dat de samenleving weet dat je als burgemeester geïnteresseerd bent in die signalen.' Daarnaast is het volgens hem nog belangrijker dat de gemeenschap de jongeren zelf corrigeert.

Er zou op dit moment zo’n honderd Nederlandse jihadisten vechten in Syrië. Een aantal daarvan zouden uit Delft en Zoetermeer komen.

Deel dit artikel: