Senioren willen in vier steden in de gemeenteraad

DEN HAAG - In ieder geval in Den Haag en de drie andere grote steden in Nederland gaat een ouderenpartij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De naam ‘Ouderen Partij’, met daarachter de toevoeging Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, is geregistreerd bij stembureaus in die steden.

De initiatiefnemers zijn Hetty Jense uit Rijswijk en Olaf Tulen uit Zoetermeer. Zij hebben op de achtergrond al een lange ervaring in de - vooral regionale - politiek. Zij waren eind jaren negentig actief voor de onafhankelijke partijen, een beweging die later Leefbaar Nederland ging vormen.

Volgens Jense is het hoog tijd dat na het landelijke succes van 50Plus ook lokaal de stem van ouderen wordt gehoord. ‘Ouderen worden tegenwoordig op een achterstand gezet,’ zegt ze. Zij denkt dat een ouderenpartij bij de gemeenteraadsverkiezingen in een stad als Den Haag vijf van de 45 zetels kan halen in de raad.

Op zoek naar geschikte kandidaten

Jense en Tulen benadrukken dat ze zelf niet in de raden gaan zitten. Zij registreren de partijen in de diverse gemeenten een gaan nu op zoek naar geschikte kandidaten. Er is ook nog geen verkiezingsprogramma, dat moet nog worden geschreven. Maar ze hebben ideeën genoeg, zegt Tulen. Zo wil de nieuwe partij meer aandacht op gemeentelijk niveau voor werkgelegenheid voor senioren en bijvoorbeeld gratis openbaar vervoer voor ouderen.

Volgens Tulen is het bij 50Plus bekend dat er lokaal een initiatief is. Maar die partij was nog niet bereikbaar voor commentaar. 50Plus-leider Henk Krol riep eerder deze maand mensen die zijn partij hebben gesteund op, bij de raadsverkiezingen in 2014 op een lokale partij te gaan stemmen. ‘Die partijen staan dicht bij de bevolking,’ zei hij. 50Plus doet onder die naam zelf niet mee aan de lokale verkiezingen.

Deel dit artikel: