Rode Olifant Den Haag in oude luister hersteld

DEN HAAG - Het is misschien wel het markantste gebouw van Den Haag: De Rode Olifant. Aan het eind van de Utrechtsebaan torent het voormalige Esso-hoofdkantoor parmantig uit boven het groen. Na jaren van leegstand en een ingrijpende verbouwing biedt het nu plaats aan kleine zelfstandigen die tijdelijk kantoorruimte nodig hebben.

Systeemplafonds zijn verdwenen waardoor de oude grandeur in volle omvang te zien is. Zo zijn de gebrande ramen, de muurschildering in het atrium, de lambrisering en de hoge plafonds uit de jaren 20  bewaard gebleven. Het pand heeft  4 verdiepingen en 8.500 m2 kantoorruimte. De kantoren zijn modern ingericht.

De Rode Olifant werd in 1919 gebouwd voor de American Petroleum Company, later werd dat Esso. Toen stond het aan de Benoordenhoutschenweg, tegenwoodig heet diezelfde straat de Zuid-Hollandlaan.

Hoger dan Shell

Het ontwerp van het gebouw is van de architecten J.H. de Roos en W.F. Overeijnder die bouwden volgens de regels van de Amsterdamse School. Dat was een architectuurstroming die zich kenmerkt door fantastische vormen. Belangrijke opdracht was dat het gebouw hoger moest zijn dan dat van de concurrent Shell aan de andere kant van het Malieveld.

Bij de opening heette het kantoorgebouw Petrolea, later werd dat het Essogebouw. Pas in 1990 kwam de naam Rode Olifant in zwang. Die is volgens de overlevering bedacht door Dirk Meerburg en Rob Polak van advocaten- en notarissenkatoor De Brauw & Westbroek, Blackstone dat toen zijn intrek nam in het voormalige Essohoofdkwartier.

Plek voor ZZP'ers

De naam Rode Olifant is gebleven, maar de indeling van de kantoorkolos is volledig veranderd. Op de bovenste verdiepingen zijn gewone kantoorruimtes te huren, maar op de benedenverdieping is plaats voor kleine zelfstandigen. Zij kunnen voor 175 euro per maand gebruik maken van allerlei faciliteiten zoals vergader- en werkruimtes.

Deel dit artikel: