Den Haag tegen strafbaar stellen illegaliteit

DEN HAAG - De gemeente Den Haag is fel tegen het strafbaar stellen van illegaliteit. Zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders vindt dat dit middel niet werkt.

Het nieuwe kabinet wil een omstreden maatregel van het vorige kabinet overnemen: het strafbaar stellen van illegaliteit. Den Haag sluit zich aan bij een reeks van gemeenten die hier veel problemen mee heeft, bleek woensdag tijdens een commissievergadering in het stadhuis.

De problemen die nu ook al spelen bij illegaal verblijf, zoals uitbuiting, worden met de nieuwe wet niet verholpen, maar eerder vergroot, aldus PvdA-raadslid Marieke Bolle, mede namens GroenLinks en de Haagse Stadspartij. ‘Zonder verblijfstitel worden mensen meer de illegaliteit ingedrongen,  met meer kans op misbruik, grotere risico’s op mensenhandel, uitbuiting en overlevingscriminaliteit.’

Van Aartsen: 'Sprake van symboolwetgeving'

Burgemeester Jozias van Aartsen zei dat ook het college en de zogenaamde driehoek - burgemeester, justitie en politie - aan het kabinet duidelijk heeft gemaakt dat de maatregel niet gaat werken. Volgens hem is sprake van ‘symboolwetgeving’. Van Aartsen: ‘Dit is geen oplossing voor falend terugkeerbeleid. En daarnaast - maar dat is ook een discussie die hier en daar en overal al is gevoerd - het gevaar is dat deze categorie mensen uit zicht raakt.’

Dat leidt volgens hem tot een aantal problemen, zo is er een grote kans op uitbuiting. Ook vreest de burgemeester dat door de nieuwe wetgeving personen uit het zicht raken en er zo gevaren voor bijvoorbeeld de volksgezondheid ontstaan.

Steun voor petitie

De Haagse PvdA heeft deze week unaniem besloten de petitie 'Zeg NEE tegen het oppakken en opsluiten van illegalen' te ondertekenen. Daarmee steunt de gemeenteraasdsfractie een verzoek aan het kabinet om de maatregel tot strafbaarstelling van illegaal verblijf in te trekken en te investeren in een effectief en menswaardig terugkeerbeleid.

PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven: 'Als sociaaldemocratische volksvertegenwoordigers in de internationale stad van vrede en recht kunnen en willen wij niet anders dan het pleidooi van partijgenoot Sander Terphuis onderschrijven.' Hagenaar Terphuis is initiatiefnemer en opsteller van de petitie die inmiddels al duizenden ondertekenaars kent.

 

 

Deel dit artikel: