Politie in Den Haag doet onderzoek naar ronselen voor Syrië

DEN HAAG - De politie en het Openbaar Ministerie stellen een onderzoek in naar het ronselen van inwoners uit Den Haag die vertrokken zouden zijn naar Syrië om daar deel te nemen aan de gewapende strijd. Dat bevestigt de politie donderdag aan Omroep West en EenVandaag.

Bij de politie in Den Haag zijn onlangs twee aangiften opgenomen waarbij sprake zou zijn van het ronselen van inwoners. De politie en het OM willen verder geen mededelingen doen in het belang van dit onderzoek, dat zij dus wel bevestigen. De erkenning dat er nu wel een onderzoek gaat lopen is opvallend, omdat inlichtingendienst AIVD en politie tot nog toe erg terughoudend waren in het doen van mededelingen.

Veel Nederlandse jongeren die naar Syrië zijn vertrokken om te strijden, komen uit Den Haag. Dat stelde Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden eerder tegenover Omroep West. Het is onduidelijk om hoe veel jongeren het precies gaat, maar volgens Bakker ligt dat aantal voor heel Nederland rond de honderd. Bakker baseert zich op de contacten die hij in Nederland heeft en op gesprekken met ouders.

Radicaliseren

De strijd in Syrië is de laatste weken in het nieuws, omdat Nederlanders naar dat land trekken om aan de oorlog mee te doen. Deskundigen zien met name gevaar in het feit dat jongeren die aan de strijd meedoen geradicaliseerd kunnen terugkeren in Nederland, met alle gevolgen vandien.

Deel dit artikel: