Van Aartsen: ook Nederlandse vrouwen geronseld voor jihad

DEN HAAG - Ook Nederlandse vrouwen worden geronseld om zich aan te sluiten bij de jihad in Syrië. Dat zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen in het Omroep West-radioprogramma Studio Haagsche Bluf.

De schatting is dat zo'n twaalf tot vijftien jongeren uit de Haagse regio naar Syrië zijn vertrokken, zei Van Aartsen. 'Van sommigen weten we wel wie het zijn. Dit is op zich redelijk gevoelig. Waar we bovenop zitten is eventuele ronselpraktijken.' Donderdag zei terrorismedeskundige Edwin Bakker dat het wat de Schilderswijk betreft gaat om tientallen jongeren.
 
Drie aangiftes

Bij de politie in Den Haag is nog een keer aangifte gedaan naar aanleiding van ronselpraktijken voor de jihad in Syrië, dat brengt het totaal op drie. Volgens Van Aartsen is het Openbaar Ministerie begonnen met een grondig onderzoek naar aanleiding van de aangiftes. Hij riep familie en vrienden van geronselde jongeren dan ook nogmaals op om aangifte te doen. Ook vindt de Haagse burgemeester het belangrijk dat de nationale recherche hier naar gaat kijken omdat de ronselaars uit heel het land kunnen komen.

Van Aartsen benadrukte dat vooral familie, vrienden en bekenden een belangrijke rol spelen bij de signalering van ronselpraktijken. 'Niet alle verantwoordelijkheid ligt bij de overheid. Als ouder heb je ook een verantwoordelijkheid om op je kinderen te passen. Zij moeten de eerste signalen opvangen.'

Paspoort afpakken

De familie zou bijvoorbeeld het paspoort van de jongere kunnen afpakken, zoals hoogleraar Edwin Bakker eerder tegen Omroep West suggereerde. Dat kan de overheid niet, al bekijkt justitie volgens Van Aartsen of er mogelijkheden in die richting zijn.

Tegen jongeren die overwegen om naar Syrië te gaan, zegt Van Aartsen het volgende: 'Doe het niet! Je komt daar in een vreselijke situatie terecht en ze zitten daar ook niet op je te wachten.'

De AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) houdt de gemeenten op de hoogte over de jihadisten die wel vertrokken zijn. 'Zij kunnen natuurlijk getraumatiseerd terugkomen of met hele nare terroristische ideeën.' De gemeente bekijkt dan of hulp moet worden verleend danwel dat ze in de gaten moeten worden gehouden.

Deel dit artikel: