Familieleden jihadisten zoeken steun bij elkaar

DEN HAAG - Ouders van wie een kind in Syrië aan het vechten is, ontmoetten elkaar zondag in de Haagse Schilderswijk. Er is onder meer gesproken over het terughalen van de jongeren uit Syrië, en over de nazorg die de ouders moeten bieden als hun kinderen terugkeren.

Ruim 25 familieleden bezochten de bijeenkomst, die was georganiseerd door de gemeente Den Haag en diverse migrantenorganisaties.

Jongeren omgekomen

De afgelopen tijd zijn tientallen jongeren uit Delft, Zoetermeer en Den Haag naar Syrië vertrokken om te vechten tegen het regime van president Assad. Mourad M. uit Delft en Yassin B. uit Zoetermeer zijn in Syrië omgekomen.

Volgens familieleden zijn niet alle jongeren die naar Syrië zijn vertrokken jihadist. Sommigen zijn erheen gegaan om 'humanitaire redenen'.

Terrorismedreiging in Nederland verhoogd

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt dat de jongeren een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, omdat zij bij terugkeer in Nederland mogelijk aanslagen zullen plegen. Om die reden is de terreurdreiging onlangs verhoogd naar 'substantieel'.

Deel dit artikel: