Ook FBI onderzoekt dreiging schietpartij Leiden

LEIDEN - De tip over de internetdreiging van een schietpartij op een school in Leiden kwam van de politie uit Zürich. Die tipte daarna de Nederlandse politie. Omdat het bericht over de schoolshooting op de Amerikaanse site 4chan.org was geplaatst, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI.

De ongeveer 20 mbo- en middelbare scholen in Leiden zijn maandag gesloten. Het gaat om duizenden leerlingen. Ook op een middelbare school in Oegstgeest is maandag geen les. De politie postte maandag vroeg al bij de gesloten Leidse scholen.

Het besluit om de deuren gesloten te houden, namen de schoolleiders zondagavond na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. De politie sloeg groot alarm na een dreiging op internet van een mogelijke schoolshooting op korte termijn. Omdat het onduidelijk was welke school het doelwit zou zijn, werd besloten om alle mbo- en middelbare scholen tijdelijk te sluiten. De leerlingen zijn veelal per mail en sms gewaarschuwd dat de scholen maandag dicht zijn.

Onduidelijkheid over dinsdag

De bestuurders van de gesloten scholen komen maandag in de loop van de dag weer bijeen. Dan nemen zij een besluit of de scholen dinsdag opnieuw dicht blijven of dat ze weer open kunnen. Veel zal afhangen van het verloop van het onderzoek naar de dreiging, zei burgemeester Henri Lenferink.

De Algemene Onderwijs bond (AOb) noemt de sluiting van de scholen een rigoureuze maatregel, maar staat helemaal achter het besluit. 'In het onderwijs zeggen wij altijd: 'laat de professional zijn werk doen'. In deze situatie is de politie de professional. We moeten afgaan op hun analyse'', zei een AOb-woordvoerder.

Deel dit artikel: