‘Meisje uit Gouda in Syrië’

DEN HAAG - Eén van de ongeveer honderd jongeren die op dit moment in Syrië is, is een 19-jarige vrouw uit Gouda. Dat zeggen ouders die zondag de lotgenotenbijeenkomst in de Haagse Schilderswijk hebben bezocht. Volgens de organisatie was het een ‘emotionele’ bijeenkomst.

De 19-jarige vrouw uit Gouda heeft een Bosnische achtergrond. Eerder liet burgemeester Milo Schoenmaker nog weten dat er geen jongeren uit Gouda naar Syrië zijn afgereisd. De burgemeester voegde daaraan toe dat hij niet uitsluit dat er alsnog jongeren zouden afreizen.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag zei vrijdag bij Radio West al dat er niet alleen mannen, maar ook vrouwen worden geronseld.

Ook om 'humanitaire redenen' naar Syrië

De afgelopen tijd zijn tientallen jongeren uit onder meer Zoetermeer, Den Haag en Delft naar Syrië vertrokken om te vechten tegen het regime van president Assad. Ouders benadrukken dat sommige jongeren ook om ‘humanitaire redenen’ naar het oorlogsgebied zijn afgereisd.

Zaterdag meldde de Volkskrant dat de Nederlandse jongeren in Syrië zijn ondergebracht in een luxe villa in Aleppo. Ze krijgen er training en een maandsalaris van 100 dollar.

Deel dit artikel: