'VS garandeert goede behandeling Haagse terreurverdachte Sabir K.'

DEN HAAG - De alternatieve medische behandeling die de Amerikanen garanderen aan de Haagse terreurverdachte Sabir K., doet niet onder voor de Nederlandse behandeling van zijn trauma. Dat zei de landsadvocaat maandag in het hoger beroep van het kort geding over de uitlevering van K.

De kortgedingrechter in Den Haag besloot deze maand dat uitlevering niet mocht, zolang de VS niet garandeert dat Sabir K. direct na aankomst een zogenoemde EMDR-behandeling krijgt, een behandeling om nare ervaringen te verwerken. Nederland deed eerder die toezegging, maar later bleek dat de VS hem een Cognitieve Gedragstherapie Behandeling (CGB) wil geven. 'Geen van beide behandelingen is superieur aan de andere', zei de landsadvocaat.

Beramen van aanslagen

De VS wil Sabir K. vervolgen voor het beramen van aanslagen op militairen in Afghanistan. Hij werd in Pakistan gepakt en vervolgens gemarteld. De verdachte zegt dat dit gebeurde met medeweten van de Amerikanen. Hard bewijs voor die betrokkenheid werd niet geleverd. K. zou een posttraumatische stressstoornis (PTSS) door de martelingen hebben opgelopen. De behandeling daarvoor lag de afgelopen maanden stil, maar die heeft hij inmiddels weer opgepakt.

Het gerechtshof in Den Haag doet 21 mei uitspraak.

Deel dit artikel: