nieuws

‘Angstige ouders in Haagse Schilderswijk verstoppen paspoort van hun kind’

Jihadstrijders Syrië
Jihadstrijders Syrië
DEN HAAG - Ouders in de Haagse Schilderswijk die bang zijn dat hun kinderen naar Syrië vertrekken om daar te gaan vechten, verstoppen het paspoort van hun kroost om te voorkomen dat ze kunnen afreizen. Dat vertellen ouders die zondag de lotgenotenbijeenkomst in de Haagse Schilderswijk hebben bezocht aan Omroep West.
Ouders zijn bang dat hun kinderen worden omgepraat door ronselaars en stiekem naar Syrië vertrekken. Onlangs deden enkele ouders aangifte tegen Murat Ö., die bekend staat als Ibrahim de Turk. In 2003 werd hij door justitie vervolgd voor het ronselen van jongeren voor de jihad, maar hij werd uiteindelijk vrijgesproken. Ö. woont nog steeds in de Haagse Schilderswijk.

Ronselen via telefoon

De ouders vertelden eerder aan Omroep West dat Nederlandse jongeren die op dit moment in Syrië aan het vechten zijn, ook proberen om via de telefoon jongeren in Nederland over te halen om deel te nemen aan de gewapende strijd. Welzijnswerkers schatten dat ‘tientallen’ jongeren uit de wijk naar Syrië zijn vertrokken.