Algemene Rekenkamer wil meer grip op subsidies probleemwijken

DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer deelt de zorgen van de PVV en SP in Den Haag over het feit dat het onduidelijk is wat het effect is van honderden miljoenen aan subsidies die de afgelopen jaren in probleemwijken zijn gestoken. De Algemene Rekenkamer pleit voor meer steun voor lokale rekenkamers.

Uit een steekproef van Omroep West en EenVandaag blijkt dat lokale rekenkamers vaak geen idee hebben wat het effect is van honderden miljoenen die er worden uitgegeven. Behalve Den Haag, werden ook Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen onder de loep genomen.

De lokale rekenkamer in Den Haag slaagde er in veel gevallen niet in de effecten van de gelden te achterhalen. De Haagse afdelingen van de PVV en SP maken zich grote zorgen of het geld wel goed terecht is gekomen, ontdekten EenVandaag en Omroep West. 

Al eerder gewaarschuwd

De partijen krijgen steun van de Algemene Rekenkamer. De rekenmeesters van het Rijk waarschuwden in 2008 al dat er problemen dreigden met het controleren van de geldstromen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er jaarlijks 13 miljard euro overgeheveld wordt van het Rijk naar gemeenten. '10 procent daarvan is niet navolgbaar', aldus Arno Visser, waarnemend president van de Algemene Rekenkamer. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljard euro dat ‘kwijt’ is.

Meer steun lokale rekenkamers

Volgens Visser maakt het niet uit wie het controleert, maar het moet wel goed gebeuren. Hij vindt dat de lokale rekenkamers meer ondersteuning moeten krijgen om hun werk goed uit te kunnen voeren. 'We hebben daar eerder onderzoek naar gedaan, maar van het resultaat word je niet altijd even vrolijk', stelt de rekenmeester die voor meer personeel, budget en opleiding bij de lokale rekenkamers pleit.

Professor Henk Addink van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht pleit ervoor om een percentage van de subsidies die van het Rijk naar lagere overheden gaan, te gebruiken voor betere controle. Ook hij vindt dat de lokale rekenkamers betere opleiding moeten krijgen voor de taken die in de toekomst op hen af komen.

Deel dit artikel: