Zwembad Mauritskade krijgt vorm

DEN HAAG - De nieuwbouw van de ’s Gravenhaagse zwem- en badinrichting aan de Mauritskade krijgt vorm. Een aantal authentieke details van het zwembad uit 1883 is inmiddels geplaatst.
Zo zijn de half ronde boogjes rondom het zwembad op de eerste verdieping ingepast. Ook komen de traditionele gietijzeren kolommen terug, net als het glazen dak en de kapspanten boven het zwembad. Uiteindelijk wordt het pand naast zwembad, een resort met sauna, yoga en een restaurant.
Initiatiefnemer Hans van Os is blij met de voortgang van de bouw. ‘Vijftien jaar geleden kocht ik het zwembad met als doel het op te knappen en in oude luister te herbouwen. Dat is gelukt.’

‘Veel Hagenaars zullen het herkennen’

Van Os was vast van plan om de oude onderdelen te bewaren en te hergebruiken. ‘Heel veel Hagenaars hebben leren zwemmen in dit zwembad. Zij zullen de oude details herkennen en dat vind ik fantastisch.’

Vertraging in de bouw

De bouw van het zwembad heeft een tijd lang stilgelegen omdat het naastgelegen museum Panorama Mesdag verzakte door de bouw van het Hilton Hotel. ‘Maar hier zijn wij gelukkig doorheen gekomen,’ zegt Van Os.

‘Dit is goed voor Den Haag’

Wethouder Karsten Klein van Den Haag is tevreden met de voorziening. ‘Den Haag profiteert hiervan’, zegt hij. ‘Vooral een sauna en hammam worden gemist in de stad. Het is goed dat dit hier nu komt.’ De bouw van het resort is waarschijnlijk in december af.