Haagse raad ergert zich aan afwezige Arnoud van Doorn

DEN HAAG - De Haagse politiek begint zich steeds meer te ergeren aan de afwezigheid van het voormalig PVV-raadslid Arnoud van Doorn tijdens vergaderingen.

Het inmiddels onafhankelijke raadslid werd eind januari opgepakt wegens handelen in drugs aan minderjarigen en het lekken van vertrouwelijke informatie. Sindsdien is hij nog maar bij een enkele raadsvergadering aanwezig geweest. Begin maart werd bekend dat Van Doorn zich heeft bekeerd tot de islam. Hij is nu op rondreis door het Midden-Oosten. Zo was hij eerder deze week in Saoedi-Arabië. Volgens lokale media daar zou hij een film willen maken die een tegenhanger is van ‘Fitna’, van zijn voormalige voorman Geert Wilders.

Commentaar via Twitter

Van Doorn brengt via Twitter voortdurend verslag uit van zijn bezoek. Donderdagavond was hij in Dubai. Vanuit dat land becommentarieerde hij de gemeenteraadsvergadering. Daar werd op dat moment een initiatiefvoorstel van hemzelf en Richard de Mos van de gelijknamige groep besproken.
De beide oud-PVV’ers wilden met het voorstel bereiken dat ze meer spreektijd krijgen in de raad. Omdat ze zijn afgesplitst, hebben ze nu maar twee minuten. Zij zouden er twaalf willen. Maar voor dat plan was er verder geen enkele steun in de raad. De rest van de politieke partijen willen voorkomen dat het afsplitsen wordt beloond door veel spreektijd.

'Hij zit op een kameel'

De afwezigheid van Van Doorn tijdens de bespreking van zijn eigen voorstel, leidde tot grote irritatie in de gemeenteraad. ‘Hij zit geloof ik op een kameel,’ schamperde Richard de Mos. ‘Dat is jammer, want ik vind: samen uit, samen thuis. Maar helaas is de heer Van Doorn ergens in een woestijn.’

Dit is nog nooit gebeurd

Volgens fractievoorzitter David Rietveld van GroenLinks is het nog nooit gebeurd dat een indiener van een initiatiefvoorstel tijdens de behandeling zelf niet aanwezig is. ‘Idioot. Daarmee ondergraaf je je eigen punt.’

Een schande voor de politiek

Ook D66-fractieleider Rachid Guernaoui is zeer ontstemd. ‘Dit ex-PVV-raadslid vindt het blijkbaar belangrijker om in Dubai te zijn, dan de belangen van de Haagse bevolking te verdedigen. Een schande. Een zeer slechte zaak.’ Andere raadsleden wijzen erop dat Van Doorn wel iedere maand een vergoeding krijgt van ongeveer 2000 euro, maar daarvoor niet bij vergaderingen aanwezig is.

De Mos naar Raad van State

De Mos noemde het ‘triest’ dat de andere partijen hem de afgesplitste fracties niet meer spreektijd gunt. Hij gaat de zaak voorleggen aan de Raad van State. Vanuit Dubai kwam via Twitter direct een reactie van Van Doorn: 'Overtuigend verhaal van @RicharddeMos Jammer dat de Haagse gemeenteraad de belastingbetaler opzadelt met de rechtsgang naar de Raad van State.’
Van Doorn zegt in een reactie dat hij 'op uitnodiging' in het Midden-Oosten is. En dat hij het 'jammer' vindt dat hij donderdag niet bij de raad kon zijn.

Deel dit artikel: