Raamprostitutie blijft in de Haagse Doublet- en Geleenstraat

DEN HAAG - De raamprostituees blijven voorlopig in de Haagse Doublet- en Geleenstraat. Het lukt niet om de prostitutie daar binnen afzienbare tijd weg te krijgen.

Dat schrijft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen de gemeenteraad.

Vooral de VVD in Den Haag wil al lang af van de raamprostituees in deze straten. In het huidige collegeprogramma spraken PvdA, VVD, D66 en CDA af dat er een uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden daarvan zou komen. Ook werd alvast 8,5 miljoen euro gereserveerd voor een mogelijke verplaatsing.

Strenger controleren

Burgemeester Van Aartsen liet een bureau drie varianten onderzoeken. Zo is bekeken of de ramen dicht kunnen door veel strenger te controleren op misstanden. Maar volgens het bureau is er echter niet genoeg mis om dit mogelijk te maken. Een ander scenario was het niet meer verlengen van de vergunningen. Maar dit vergt een heel lange adem, waarschijnlijk meer dan tien jaar. Ook is het heel duur. Bovendien is er waarschijnlijk in de gemeenteraad geen meerderheid voor dit plan.

De laatste variant is de straten opnieuw laten ontwikkelen door marktpartijen, waarbij de prostitutie wordt verplaatst naar een andere plek. Dit lukt niet vanwege de economische crisis: er zijn volgens het bureau geen partijen die er nu geld in willen steken.

Ondernemers willen niet meewerken

Daarbij speelt ook mee dat de ondernemers er niets voor voelen om mee te werken aan de plannen, blijkt uit gesprekken die het bureau met hen voerde. En hen dwingen – zoals in andere steden is gebeurd – lukt in Den Haag niet. ‘We hebben in Den Haag te doen met vergunde bedrijven die al jarenlang zonder onacceptabele overlast te veroorzaken gevestigd zijn in panden waar bestemmingsplantechnisch raamprostitutie is toegestaan,’ aldus de burgemeester.

Recent meldden zich twee partijen bij de gemeente die een plan hadden voor de verplaatsing van de raamprostitutie. Zo wilde een de dames onderbrengen in een gebouw tussen de drie spoorbogen van Den Haag Centraal en Hollands Spoor. Van Aartsen ziet dit echter nog niet snel gebeuren.

Als economie aantrekt nieuw besluit

Daarom blijven de dames voorlopig waar ze zitten. Als de economie aantrekt of er een echt voldragen plan van een ondernemer wordt ingediend, ontstaat een nieuwe situatie, aldus de burgemeester. Dan moet er een nieuw besluit worden genomen.

Deel dit artikel: