Boekenkist Hugo de Groot staat niet in Prinsenhof Delft

DELFT - De boekenkist uit de 17de eeuw van de geleerde Hugo de Groot uit Delft is al eeuwen spoorloos en zal mogelijk ook niet meer worden gevonden. Dat hebben historici vastgesteld na onderzoek van brieven van De Groot.

Er zijn in Nederland minstens drie musea die dachten dat ze de historische boekenkist in bezit hadden. Dat waren Prinsenhof in Delft, het Rijksmuseum in Amsterdam en Slot Loevestein bij Zaltbommel. Het is nu vrijwel zeker dat Hugo de Groot in het jaar 1621 in geen van die drie boekenkisten heeft gezeten.

Volgens een onderzoeker van de Prinsenhof is het jammer dat er een einde komt aan het mysterie. Maar het verhaal van de ontsnapping uit het kasteel blijft bestaan, zegt hij. De bezoekers kunnen nog steeds in een replica van de kist zitten en een wit hemd aantrekken om te ervaren hoe Hugo de Groot zich gevoeld moet hebben.

In april haalde museum Prinsenhof 2100 euro op voor de restauratie van de boekenkist. Het is niet bekend wat nu met dat geld gaat gebeuren.

Ontsnapping in boekenkist

Hugo de Groot ontsnapte in 1621 door zich in een boekenkust te verstoppen. Hij zat een levenslange gevangenisstraf uit op Slot Loevestein bij Zaltbommel omdat hij zich keerde tegen de opperbevelhebber van het Spaanse leger, prins Maurits.

Deel dit artikel: