'Groot netwerk extremistische ronselaars actief in Den Haag'

DEN HAAG - In Den Haag en omstreken is een wijd vertakt netwerk van extremisten actief dat jongeren werft voor de gewapende strijd in Syrië. Dat zeggen familieleden van twee verdwenen jongeren maandagavond op Omroep West en EenVandaag. De jongeren blijken te vechten voor een extremistische islamitische groepering in Syrië.

De familieleden treden voor het eerst naar buiten om Nederland te waarschuwen voor de gevaren van de ronselaars, die volgens hen wel degelijk actief jongeren werven voor de strijd in Syrië.

'In de val gelopen'

Hun zonen, 19 en 20 jaar oud, verdwenen begin dit jaar spoorloos. Ze bleken zich te hebben aangesloten bij een extremistische islamitische strijdgroep in Syrie. Maar ze reisden niet vrijwillig af naar de bloedige oorlog: ze liepen in de val van geraffineerde ronselaars voor de jihad, zeggen hun ouders.

Eerder stelde de AIVD in een bericht dat er in ons land niet in georganiseerd verband wordt geronseld. Volgens de ouders klopt dat niet. Jongeren zouden worden geronseld tijdens geheime ontmoetingen bij moskeeen en in geheime huiskamerbijeenkomsten in Den Haag, Delft en Zoetermeer. 'Wat ze doen is crimineel gedrag, vergelijkbaar met mensenhandel. Onze kinderen zijn door deze extremisten uit ons gezin gestolen.'

'Politie weet om wie het gaat'

Volgens de families hen zitten twee radicale moslims achter de praktijken, en zijn die bekend zijn bij politie, justitie en AIVD. De families willen dat de politie de vermeende ronselaars zo snel mogelijk oppakt. Politie en justitie doen onderzoek  naar aanleiding van een reeks aangiften tegen vermeende ronselaars.

Volgens Hasan Küçük van de Islam Democraten 'weet de politie heel goed om wie het gaat'. 'De vraag is waarom ze dat toch niet hebben gedaan.'

 

 

Deel dit artikel: