Soap rond de Pier van Scheveningen gaat onverminderd door

DEN HAAG - Maandag werd bekend dat de Pier in rap tempo verpaupert. Ruim een jaar nadat de problemen rond de Pier naar buiten kwamen zijn er nog maar twee ondernemers actief op de Pier.

Eigenaar Van der Valk laat in maart 2012 weten de Pier te willen verkopen. Het concern ziet er geen brood meer in. Een deel van het evenementencomplex werd eind 2011 door brand verwoest.  Daarna is de lol er definitief af voor Van der Valk.  De Pier kost het bedrijf meer dan het oplevert.  In 1991 kocht de restaurantfamilie de Pier voor het symbolische bedrag van 1 gulden.

Een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten tot nu toe: 

2 januari 2013

Van der Valk vraagt het faillissement van de Pier aan. De Pier was al jaren verliesgevend en het lukte Van der Valk niet om een overname kandidaat te vinden.

Wethouder Norder zegt geen actie te zullen ondernemen om de Pier te redden. Volgens hem blijft eigenaar Van der Valk verantwoordelijk voor het onderhoud van de Pier.

3 januari

Omroep West laat onderzoeken wat sloop en renovatie zou kosten. Sloop van de Pier zou ongeveer 2  miljoen euro gaat kosten. Dat blijkt goedkoper dan opknappen, want daar zou 5 miljoen euro voor nodig zijn.

11 januari

Er komen geluiden uit de stad om de Pier te redden. Henk Bres zet een actie op touw. In een huis-aan-huisblad roept hij op ‘een potje’ te maken voor de renovatie van de Pier. Het CDA in de Tweede Kamer denkt dat het misschien wel een Rijksmonument kan worden.

Er worden veel ideeën gelanceerd, maar er komt niks serieus van de grond.

17 januari

Energieleverancier Stedin is van plan om het gas op de Pier af te sluiten omdat het bedrijf bang is geen geld meer te ontvangen.

Ondernemers op de Pier voelen zich machteloos. Zonder gas kunnen zij hun bedrijf niet openhouden. Alleen de eigenaar van de Pier blijkt een contract met Stedin te kunnen afsluiten.

Er volgt een kort geding. De ondernemers willen dat de rechter afsluiting van het gas voorkomt.

24 januari

Curator Marc Udink laat weten dat de Pier per opbod geveild zal worden. Hij verwacht binnen 3 maanden met de veiling te kunnen beginnen.

De brandweer waarschuwt dat de Pier dicht moet als er niet snel iets gebeurt aan de brandveiligheid. De sprinkler blijkt niet te werken en wordt gemaakt. 

De rechter bepaalt dat Stedin gewoon gas moet blijven leveren aan de ondernemers op de Pier. Hierdoor kan de Pier open blijven.

26 januari

Ondernemer Hennie van der Most  zegt geen belangstelling voor de Pier te hebben. Van der Most staat erom bekend kansloze projecten nieuw leven in te blazen. Hij vindt de overheid er eerst geld in zou moeten steken vanwege de slechte staat van onderhoud.

7 februari

Minister Jet Bussemaker van cultuur zegt tegen de Tweede Kamer dat zij niet van plan is de Pier de helpende hand te bieden.

22 februari

Een wanhoopsoffensief: curator Marc Udink zegt dat de Pier in veel betere staat is dan iedereen denkt. Het is zeker geen overkoopbare bouwval. Hij baseert zich op een rapport van onderzoeksbureau Royal Haskoning.  Eind 2012 al kwamen taxateur Aad Verhoog en architect Gerard Petrie tot de conclusie dat de Pier ‘in deplorabele staat verkeert.’

2 april

De veiling van de Pier wordt uitgesteld. De reden is onduidelijk. Curator Udink zegt alleen dat het niks te maken heeft met gebrek aan belangstelling van potentiële kopers.

5 mei

De veiling van de Pier wordt voor de tweede keer uitgesteld. Het wordt nu na de zomer omdat er nog onderzoek wordt gedaan naar de sanerings -en sloopkosten van het Stalen Eiland. Dat onderzoek is na de zomer klaar.  

6 mei

De Pier verpaupert in snel tempo. Volgens Aad Rog, woordvoerder van de ondernemers, wordt er niet meer schoongemaakt en zijn er weer twee ondernemers vertrokken omdat ze het niet meer zagen zitten op de Pier.

Deel dit artikel: