Actie dierenbeschermers EDEV tegen 'apenmartelen' Rijswijk

DEN HAAG - De dierenbeschermers van 'Een Dier Een Vriend´ gaan maandag actievoeren voor de Tweede Kamer in Den Haag. Volgens hen zitten er 1500 apen in het Rijswijkse laboratorium BPRC opgesloten en worden die daar ´gemarteld´. EDEV voert al sinds de oprichting in 1998 actie om het laboratorium te sluiten.

´Wij bieden de Tweede Kamerleden bananen aan om op ludieke wijze aandacht te vragen voor de schandalige praktijken die achter de gesloten deuren van het BPRC plaatsvinden´, laat voorzitter Geoffrey Deckers van EDEV weten. Volgens hem beseft niemand wat er precies gebeurt in Rijwijk. Bij de bananen zitten folders met daarop de aandachtspunten van EDEV.

EDEV wil met de actie vooruitlopen op het Algemeen Overleg Dierproeven, dat donderdag plaatsvindt. Daar komt het BPRC aan de orde.

´Weinig van plannen terechtgekomen´

EDEV wijst erop dat minister Loek Hermans in 2002 aan de Tweede Kamer schreef dat het doel was het aantal experimenten op apen terug te dringen tot nul. Verder zou de fokkolonie worden teruggebracht tot 1020 apen. Volgens EDEV is hier tot op heden ´weinig tot niets van terechtgekomen´.

Vaker actie gevoerd

Er wordt wel vaker actie gevoerd tegen het PBRC in Rijkswijk. Vorig jaar deed de Anti Dierproeven Coalitie dit tijdens Wereld Dierproevendag en in 2008 op dierendag.   

Deel dit artikel: