Voorbereidingen bouw cultuurpaleis Den Haag gaan sneller dan gepland

DEN HAAG - De voorbereidingen voor de bouw van een groot nieuw cultuurpaleis in het centrum van Den Haag, het Spuiforum, gaan sneller dan aanvankelijk gepland.

De gemeente heeft overeenkomsten gesloten met een groot aantal bureaus die gaan adviseren op het gebied van bijvoorbeeld constructie, installaties, theatertechniek en brandveiligheid. De wethouders Marjolein de Jong (D66, binnenstad) en Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) hopen dat de gemeenteraad nog voor de zomer een volgende stap kan nemen, schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad.

Midden juni opnieuw beslissing in raad

De Haagse gemeenteraad stemde begin november in principe in met de bouw van het cultuurpaleis. Maar daarbij werd ook duidelijk dat er nog veel vervolg-beslissingen moeten vallen. De wethouders zijn van plan midden juni onder meer de berekening van de bouwkosten, de grondexploitatie, de overeenkomsten met de instellingen die erin worden ondergebracht en het businessplan voor de exploitatie aan de raad te sturen. Aanvankelijk was gedachte dat dit in september zou gebeuren.

Instellingen tijdelijk naar elders in de stad

In het nieuwe cultuurpaleis worden onder meer het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Dans Theater (NDT), het Residentie Orkest (RO) ondergebracht. Daarom moeten de laatste instellingen tijdelijk op een andere plek hun voorstellingen geven. Volgens de wethouders is het voor de ‘kwaliteit van het culturele leven in Den Haag van cruciaal belang’ dat die tijdelijke huisvesting in Den Haag zelf is, zodat ze hun publiek behouden. Waar dat precies wordt, is nog niet duidelijk. Ook dat wordt waarschijnlijk midden juni bekend.

Eerder dit jaar bleek dat de theaters in gesprek zijn met het cultuurcentrum Vredenburg in Utrecht. Dat is wegens nieuwbouw tijdelijk ondergebracht in de ‘Rode Doos’ in de Vinexwijk Leidsche Rijn. Dit tijdelijk onderkomen zou naar Den Haag kunnen worden verplaatst en dan op het Koningin Julianaplein bij het Centraal Station komen te staan. Een alternatief is het World Forum dat recent door de gemeente is gekocht.

Norder nu verantwoordelijk voor bouw

Het Haagse college van burgemeester en wethouders benadrukt dat dit in z’n geheel verantwoordelijk is voor het cultuurforum. Maar daarbinnen is wel een belangrijke verschuiving opgetreden: Norder is nu de eerst verantwoordelijke voor de bouw en het tijdelijk onderbrengen van de instellingen. De Jong ‘blijft verantwoordelijk voor alles wat direct gerelateerd is aan de cultuurportefeuille’.

Verzet geeft het nog lang niet op

Het verzet tegen het nieuwe cultuurpaleis van 181 miljoen euro heeft het ook nog lang niet opgegeven. ‘Spuiforum-Kranjorum’ is nu al bezig met het verspreiden van een twee set ansichtkaarten in de stad waarop mensen een handtekening kunnen zetten om de petitie tegen het complex te ondertekenen. Ook is inmiddels een aantal bijeenkomst gehouden. Aanstaande dinsdag is er weer een, waarbij de vraag centraal staat of het handig is om het conservatorium in het nieuwe complex onder te brengen.

Het actiecomité is ook bezig met het maken van een alternatief plan, aldus een van initiatiefnemers, de Haagse architect Peter Drijver. Volgens hem klopt in ieder geval al de kostenberekening van het college niet. In de tekeningen die de gemeenteraad kreeg gepresenteerd is uitgegaan van een te klein aantal vierkante meter voor de instellingen. Met als gevolg dat als zij wel de voor benodigde ruimte willen, het complex in ieder geval 240 miljoen kost.

Deel dit artikel: