Tentoonstelling Indonesische kunst in Leiden

LEIDEN - Conservator Frits Liefkes is maar één keer in Indonesië geweest, maar hij verzamelde in zijn leven ruim duizend kunstobjecten uit het land. In 2010 overleed hij en zijn collectie ging toen naar het Rijksmuseum Volkenkunde in leiden.

Sinds deze week is de tentoonstelling te zien. Er zijn veel gouden sieraden, wapens en textiel te bewonderen, zoals een gouden sirih stel uit Madura. Volgens vriend en conservator Pieter ter Keurs koos Liefkes de objecten puur op persoonlijke smaak.

'Hij was niet iemand die om wetenschappelijke reden dingen ging bestuderen. Het ging hem vooral om zich te laten omringen door mooie dingen. Als hij dingen kocht zette hij dat in zijn huiskamer, dicht bij de plek waar hij altijd zat. En dan kon hij wekenlang genieten van zo’n voorwerp’, aldus Ter Keurs.

Persoonlijk

Tijdens zijn reis naar Indonesië vond Frits Liefkes het er opvallend genoeg maar niks. Zijn verzamelwoede had dan ook een persoonlijke reden. Ter Keurs: 'Het heeft mij altijd getroffen dat hij erg negatief was over de buitenwereld in zijn algemeenheid. Hij wilde daarom mooie dingen om zich heen hebben. Op het moment dat hij een stap buiten de deur deed, dan werd hij argwanend.'

Ondanks dat Liefkes de objecten puur op persoonlijk gevoel kocht, zijn ze van grote culturele waarde. 'Ik heb hier jaren lang als conservator voor de afdeling Indonesië gewerkt. Als je naar deze tentoonstelling kijkt, kun je zien dat hij een hele goede smaak had. Zeker esthetisch gezien is dit echt top! Hier zitten stukken bij waar menig museum jaloers op is.'

De tentoonstelling 'Een huis vol Indonesië' is nog te zien tot en met 21 juli in het Rijksmuseum Volkenkunde in leiden.

Deel dit artikel: