'Praktische hulp voor nabestaanden van vermisten'

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Nabestaanden van vermiste personen moeten vanuit één instantie hulp krijgen op juridisch en zakelijk vlak. Dat vindt Karin van Gorkum uit Bodegraven. Sinds 2009 wordt haar man vermist.

Rob van Gorkum zocht tijdens een vakantie een rustig plekje op aan het Gardameer in Italië. 'Hij ging op een heel stil strandje wat lezen en zwemmen, maar hij kwam niet meer terug op de tijd dat we hadden afgesproken', zegt Karin. Rob is tot op de dag van vandaag niet gevonden.

Als iemand niet wordt teruggevonden komt er veel administratieve rompslomp bij kijken, omdat veel zaken gewoon doorlopen. 'Instanties moeten weten dat mensen tegen dit soort zaken aanlopen als er een geliefde wordt vermist', zegt Van Gorkum.

Langdurig traject

Zonder overlijdensakte is het niet mogelijk om verzekeringen en abonnementen stop te zetten. 'Dat moet hij persoonlijk doen.' Als dat in een geval van een vermissing niet mogelijk is, kan men na een jaar aankloppen bij de rechtbank om een 'rechtsvermoeden van overlijden' aan te vragen.

De Bodegraafse betreurt de gang van zaken rond de vermissing van haar man. 'Aan de ene kant is hij overleden, want er komt geen loon meer binnen. Maar aan de andere kant is hij niet gevonden dus is hij niet overleden.' Een inkomen valt weg, maar de dubbele vaste lasten gaan gewoon door.

'Hulp van familie en vrienden'

Karin van Gorkum heeft door de huidige regelingen in Nederland ongeveer 50.000 euro moeten voorschieten. 'Ik ben meer gaan werken en vrienden en familie hebben me gelukkig financieel geholpen.'  Ze pleit ervoor dat nabestaanden niet meer bij alle instanties hoeven aan te kloppen en dat bijvoorbeeld een nationale ombudsman kan helpen bij het proces.

Deel dit artikel: