Fusie Alphen aan den Rijn met Boskoop en Rijnwoude is rond

Eerste Kamer
Eerste Kamer
ALPHEN AAN DEN RIJN - De samenvoeging van Alphen aan den Rijn met Boskoop en Rijnwoude is definitief. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de fusie.
De nieuwe gemeente gaat op 1 januari in. De burgemeesters van de fusiegemeenten reageren verheugd op het besluit. 'Het is de kroon op het werk van de afgelopen jaren', zeggen ze. De bestuurders zeggen de fusie vol vertrouwen tegemoet te gaan.

Herindeling niet opgelegd

De drie gemeenten wilden zelf samengaan, de herindeling is niet opgelegd. De lokale politici hopen samen de nieuwe wettelijke taken die gemeenten krijgen beter uit te voeren.
Per 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor het aan werk helpen van mensen in de bijstand of met een lichamelijke of psychische beperkingen. Later krijgen gemeenten ook toezicht op jeugdzorg erbij, dat nu nog onder de provincie valt.

104.000 inwoners

Met de herindeling ontstaat er een nieuwe gemeente met 104.000 inwoners. Qua oppervlakte wordt het de één na grootste gemeente van Zuid-Holland. De gemeente gaat Alphen aan den Rijn heten. Boskoop en Rijnwoude hadden liever gezien dat de nieuwe gemeente Rijn en Gouweland zou gaan heten.