Orthodoxe moslimenclave in Haagse Schilderswijk

DEN HAAG - Een deel van de Schilderswijk in Den Haag ontwikkelt zich tot een enclave van orthodoxe moslims. Dat schrijft Trouw zaterdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant wonen in die wijk meer strenggelovige moslims bij elkaar dan elders in de stad en willen ze hun regels ook op straat toepassen.

Niet-moslims en gematigde moslims hebben daar last van. Ze zeggen dat ze op straat worden aangesproken op zaken die de orthodoxe meerderheid niet aanstaan, zoals roken, het eten van varkensvlees en het drinken van alcohol. Vrouwen krijgen ongevraagd kritiek op kleding die te bloot of te opvallend zou zijn.

'De Sharia Driehoek'

Het betreffende deel van de wijk wordt door bewoners en andere betrokkenen inmiddels 'De Sharia Driehoek' of 'De Punt van het Zwaard' genoemd. Rondom het gebied zijn drie salafistische (orthodoxe) moskeeën gevestigd.

Een Marokkaanse wijkbewoonster zegt in de krant het prima te vinden dat de orthodoxe meerderheid het in haar buurt voor het zeggen heeft. 'Het gaat om beschaving, netheid en kuisheid. Inderdaad, de meerderheid bepaalt, maar is dat elders ook niet zo?', waarna ze verwijst naar de 'Bible Belt' en Staphorst.

'islamofascisme'

PVV-leider Geert Wilders wil een Kamerdebat over de kwestie, laat hij weten via Twitter. Hij noemt het onaanvaardbaar dat het ,'islamofascisme oprukt in Nederland'.

Op 20 december 2014 trok de hoofdredactie van dagblad Trouw 126 artikelen terug, omdat zij twijfelde aan het bestaan van de daarin opgevoerde bronnen. Onder de teruggetrokken artikelen bevindt zich ook het artikel waar Omroep West hierboven naar verwijst.

Deel dit artikel: