Anouk zet Songfestival weer op de kaart

REGIO - MALMÖ - Anouk heeft zaterdagavond met het nummer Birds de negende plek behaald in de finale van het Eurovisiesongfestival. De Haagse zangeres zag de winst naar Denemarken gaan met het liedje Only Teardrops van zangeres Emmelie de Forest. 'Er is in Nederland massaal gekeken en het leefde enorm. Veel mensen keken samen. Dat is aan Anouk te danken', zegt TROS-directeur Peter Kuipers.

Het was voor het eerst in 9 jaar dat Nederland weer meedeed in de eindstrijd van het liedjesfestijn, dat dit keer plaatsvond in het Zweedse Malmö. Onder toeziend oog van naar schatting zo'n 150 miljoen kijkers zong Anouk de ballad Birds.

Na afloop kreeg Anouk een daverend applaus en klapte ze zelf voor het publiek. Eerder waren de meningen nogal verdeeld over het nummer, waarvan afgelopen week in de videoclip bekend werd dat het over een ballerina gaat die zelfmoord pleegt. Het lied bleek uiteindelijk goed voor 114 punten.

4,8 miljoen kijkers in Nederland

'Anouk heeft Birds in de finale zoveel sterker en mooier gezongen dan dinsdag in de eerste halve finale, echt prachtig', zegt Karin Kooij, voorzitter van Anouks fanclub, in het DeLaMar theater in Amsterdam. Daar hadden ruim 900 fans zich verzameld om samen de finale te bekijken.

Volgens TROS-directeur Kuipers wilde de afgelopen jaren vrijwel geen Nederlandse artiest meedoen aan het Eurovisiesongfestival, maar zal dat vanaf nu anders zijn. 'Anouk heeft de weg geplaveid voor andere artiesten.' Anouk hoefde niet aan de traditionele voorronde via het Nationaal Songfestival mee te doen.

In Nederland zaten ruim 4,8 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. Het was daarmee veruit het best bekeken tv-programma van die avond. Ze stemden niet alleen af op de TROS, maar ook op bijvoorbeeld BBC. Daar verzorgde presentator en komiek Graham Norton het commentaar.

Nieuwe leden voor de vakjury

André de Raaff en Jeroen Nieuwenhuize waren de vervangers van Cornald Maas en Eric van Tijn in de Nederlandse vakjury van het Eurovisiesongfestival. Dat vertelde Maas zaterdag in het DeLaMar theater. De andere drie leden van de 5-koppige vakjury waren Carlo Boszhard, Nance Coolen en Kim Lian van der Meij.

De TROS moest op het laatste moment op zoek naar twee nieuwe leden voor de vakjury, nadat presentator Daniël Dekker deze week in zijn radioprogramma had verklapt dat Cornald Maas en Eric van Tijn hiervan deel uitmaakten. Dat moest echter geheim blijven tot na afloop van de finale om eventuele omkoping te voorkomen.

De laatste keer dat Nederland in de finale stond was in 2004 met Re-Union, die op de 20e plaats eindigde. De laatste keer dat ons land won, is 38 jaar geleden.

Deel dit artikel: