Boommarter in park Zorgvliet in Den Haag

DEN HAAG - In het Haagse park Zorgvliet is een boommarter ontdekt. Het dier werd gefotografeerd door automatische camera’s, die in het park zijn geplaatst om de aanwezige dieren vast te leggen.

Volgens de gemeente Den Haag zijn boommarters echte bosbewoners. Daarom zou het extra bijzonder zijn dat het dier in deze ‘stadse omgeving’ is aangetroffen. In de afgelopen jaren zijn er, aldus Den Haag, wel vaker boommarters waargenomen, maar meestal waren dit verkeersslachtoffers. In het Haagse Bos zijn ze wel vaker gesignaleerd.

Een kat met korte poten

De boommarter is net zo groot als een kat, maar heeft kortere poten. Zijn eten bestaat uit onder meer insecten, vogels, kleine zoogdieren als muizen en in de herfst bessen en vruchten. De verschillende groengebieden in Den Haag zijn met elkaar verbonden. Daardoor is het voor dieren mogelijk om veilig van gebied naar gebied te trekken. Voor de boommarter betekent dit nieuwe plekken om naar voedsel en schuilplaatsen te zoeken.

De gemeente Den Haag heeft op ‘strategische plekken’ camera’s neergezet om de werking van de verbindingen tussen de groengebieden te onderzoeken. Zo wordt duidelijk welke diersoort waar voorkomt.

Deel dit artikel: