Den Haag Sculptuur in teken van Russische kunst

DEN HAAG - De opbouw van Den Haag Sculptuur op het Lange Voorhout in Den Haag is begonnen. De beeldententoonstelling trekt jaarlijks honderduizenden bezoekers.

Dit jaar staat de beeldententoonstelling geheel in het teken van de Russische beeldhouwkunst. Nog nooit was er in Nederland zoveel werk van Russische kunstenaars te zien. De keuze van Den Haag Sculptuur voor Rusland komt niet uit de lucht vallen, Russische kunstenaars spelen een belangrijke rol in de moderne beeldhouwkunst.

Meer vrijheid na communisme

Conservator Dick van Broekhuizen: 'De kunstenaars in het postcommunistische tijdperk kunnen nu vrijer functioneren. Daardoor discussiëren en reflecteren ze meer over hun kunst. Ze gebruiken veel eigentijdse beelden van bijvoorbeeld internet en tv. Tegelijkertijd verwerken ze ook hun eigen heftige geschiedenis in hun werk.'

Eerste grote overzichtstentoonstelling

Dit wordt de eerste grote overzichtstentoonstelling van hedendaagse Russische sculpturen in Nederland. Op 5 juni opent prinses Beatrix de beeldententoonstelling, maar alle beelden staan er al vanaf 28 mei. Den Haag Sculptuur duurt tot 27 oktober.

 

Deel dit artikel: