Haags-Indisch erfgoed in kaart gebracht

DEN HAAG - Je merkt het waarschijnlijk niet op als je door de stad loopt, maar op veel gebouwen in Den Haag zijn sporen te vinden uit Nederlands-Indië. Het gaat om afbeeldingen van bijvoorbeeld Wajangpoppen, gedetailleerde glas-in-loodramen, en andere decoraties. Deze Indische versieringen zijn nu in kaart gebracht voor het project 'Sporen van Smaragd'.
Zo’n 2000 voorbeelden van Indisch erfgoed zijn gebundeld in het boek ‘Sporen van Smaragd. Haags-Indisch erfgoed 1853-1945’. Twee Haagse kunsthistorici Andréa Kroon en Audrey Wagtberg Hansen zijn hier bijna drie jaar mee bezig geweest. ‘Het was een wens van de gemeente Den Haag om het erfgoed dat herinnert aan de band met voormalig Nederlands-Indië vast te leggen omdat de stad zich voortdurend vernieuwt. Er wordt heel veel verbouwd, gesloopt en bijgebouwd. Dat typisch Indische karakter van Den Haag gaat gemakkelijk verloren als je niet precies weet wat er is, en wat je wilt beschermen’, aldus Andréa Kroon.
Hulp van Hagenaars en Hagenezen
Bij hun zoektocht naar Indische versieringen hebben de kunsthistorici steun gevonden bij de Haagse bevolking. ‘Iedereen vindt het een hartstikke leuk project. We hebben veel hulp gehad van Hagenaars en Hagenezen’, zegt Audrey Wagtberg Hansen. ‘Iedereen was verbaasd dat het tot nu toe nog niet in kaart was gebracht’.

Stadswandeling

Er is een stadswandeling uitgezet langs het Haags-Indisch erfgoed. En een gedeelte van de oogst wordt getoond op een tentoonstelling op de Tong Tong Fair. Deze is t/m 2 juni te bezoeken op het Haagse Malieveld.
Meer informatie over het project ‘Sporen van Smaragd’ is te vinden op www.sporenvansmaragd.nl.

Foto: Sporen van Smaragd