Nederlandse moslims zien Syrië-gangers als helden

REGIO - Bijna driekwart van de moslims in ons land typeert hun Nederlandse geloofsgenoten die naar Syrië vertrekken om te vechten als helden. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het NCRV-programma Altijd Wat. In onze regio zijn jongeren uit onder meer Den Haag, Delft, Zoetermeer en Gouda naar Syrië vertrokken om tegen het leger van president Assad te vechten.

Voor het onderzoek werden zowel moslims van Turkse of Marokkaanse afkomst als autochtone Nederlanders geïnterviewd. Slechts 8 procent van de autochtone deelnemers staat positief tegenover Syrië-gangers. Bijna 40 procent van hen vindt dat jihadisten bij terugkeer hun paspoort moeten inleveren. Slechts 10 procent van de Nederlandse moslims is het daarmee eens.

Ronselaars hard straffen

Een ruime meerderheid (58 procent) van de autochtone Nederlanders vindt dat ronselaars van Syrië-gangers hard moeten worden gestraft. Daar is 19 procent van de Nederlandse moslimbevolking het mee eens. De meeste moslims vinden dat de jihadisten doen wat de Verenigde Naties nalaten, namelijk strjiden tegen het regime van de Syrische president Assad.

Omroep West berichtte eerder dat in de Haagse Schilderswijk ronselaars actief zijn. Politie en justitie zijn een groot onderzoek gestart naar radicale moslims die jongeren zouden rekruteren voor de strijd in Syrië.

De uitkomsten van het onderzoek van de NCRV kunt u hier lezen.

Deel dit artikel: