Gemeente Delft betaalt Martin Stoelinga bijna 4 ton schadevergoeding

DELFT - Gemeenteraadslid Martin Stoelinga krijgt een schadevergoeding van de gemeente Delft van bijna 4 ton. Hij had een schadeclaim ingediend over de zogenoemde gondelaffaire rond mogelijke corruptie van voormalig VVD-wethouder Baljé waarin ook burgemeester Bas Verkerk werd meegesleept.

Het raadslid heeft hoge kosten gemaakt als gevolg van een juridische procedure tegen ex-wethouder Baljé.  Zij waren in een juridische strijd verwikkeld, omdat Stoelinga de wethouder van corruptie beschuldigde. Baljé vocht dat tot aan de Hoge Raad aan, met steun van het college en met geld van de gemeente. Volgens de Hoge Raad was er voldoende grond voor Stoelinga om zijn beschuldigingen tegen Baljé te mogen uiten.

De gemeente Delft en Stoelinga zijn met behulp van mediation tot een schadevergoeding gekomen. Stoelinga: ‘Ik ga enkel en alleen akkoord met dit bedrag omdat ik deze zaak niet nog langer kan laten duren. De ellende die mijn gezin en ik al acht jaar doormaken moet stoppen. Daarom hebben we erg veel water bij de wijn gedaan.’

Affaire
De affaire ontstaat als in mei 2004 VVD-wethouder Christiaan Baljé in een Italiaans restaurant in Delft dineert. Daar zou hij restauranteigenaar Salvatore Daga subsidie hebben toegezegd voor de aanschaf van enkele gondels in de Delftse grachten. Toen bleek dat Daga die niet kreeg, liet hij de opnames die hij van het gesprek had gemaakt onder meer zien aan raadslid Martin Stoelinga van toen Leefbaar Delft.

Boek
Stoelinga zegt een boek te gaan schrijven over de gondelaffaire. ‘Ik ga nog een keer alles op een rijtje zetten en dan opschrijven wat je als gemeenteraadslid van Delft kan overkomen, als je een misverstand aan de kaak stelt en de gevestigde partijen je daarvoor een kopje kleiner willen maken.

 

Deel dit artikel: