Hollandse Nieuwe eten we uit het vuistje

DEN HAAG - Het Nederlands Visbureau maakte woensdag bekend dat de Hollandse Nieuwe dit jaar niet op tijd is voor Vlaggetjesdag. Pas op 19 juni komt de nieuwe haring de havens binnengevaren. De meeste websitebezoekers hebben de haring liever later en goed vet, dan vroeg en minder lekker, blijkt uit een peiling van Omroep West.
'Hij moet wel goed vet zijn, dan alles maar verschuiven', zegt Louise Bron op Facebook. Omroep West vroeg hoe bezoekers van de site de haring het liefste eten. Uit het vuistje, zo blijkt. Ruim veertig procent van de stemmers eet de haring heel, aan de staart. Bijna een kwart van de stemmers heeft er graag een gesnipperd uitje bij.
Er zijn ook regiogenoten uitgesproken tegen het in stukjes snijden van de vis, aangekleed met ui en zuur. Zowel 'Indo' als 'Duindorp' reageerden dat in stukjes gesneden haring iets typisch Amsterdams is. Haring in stukjes blijkt inderdaad niet populair in de regio, slechts 5 procent eet hem het liefst zo.

'Vers, aan de staart'

Jan uit Den Haag heeft nog wel een tip voor oudere haring, nu de nieuwe op zich laat wachten: 'Aan de staart, als het een nieuwe is uiteraard uiloos en dan zo'n twaalf achter elkaar. Als het een oude blijkt te zijn en hij komt uit een beetje goeie koeling een beetje bieslook erop. Lekker glaasje kruidenbitter van Van Kleef erbij!'
Reageerder Nomen Nescio heeft niet alleen een voorkeur voor de manier waarop de haring wordt opgediend, maar ook voor de locatie van het nuttigen ervan: 'Op een zonnig terras.....vers....aan de staart.'
Overigens is niet iedereen fan van het maatje. Een kleine veertien procent zegt liever helemaal geen haring te eten.