Charme-offensief om nieuwbouw cultuurpaleis te realiseren

DEN HAAG - Publiek kan binnenkort met eigen ogen zien hoe slecht het gesteld is met de staat van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater op het Haagse Spuiplein.

De directie van de zalen gaat elke woensdag rondleidingen achter de schermen verzorgen voor belangstellenden. Het moet het belang onderstrepen van de bouw van het nieuwe cultuurpaleis. Het charme-offensief is van belang omdat daarmee de noodzaak van sloop van het huidige gebouw wordt onderstreept.

Vorig jaar november stemde de Haagse gemeenteraad onder voorwaarden in met het cultuurpaleis. Voor de zomer moet de raad een definitief besluit nemen. Zo moet de raad zich onder andere nog uitspreken over het ontwerp, het bestemmingsplan en de uiteindelijke berekening van de bouwkosten.

Kosten: 181 miljoen euro

Het cultuurpaleis moet het nieuwe onderkomen worden van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. Het project kost 181 miljoen euro. De pers kreeg donderdag al een rondleiding achter de schermen.

Albert Zwarts, hoofd techniek van de zalen vertelt dat veel ruimtes zoals de kleedkamers te klein zijn. Ook hebben orkestleden van het Residentie Orkest geen eigen inspeelruimte. De ruimte die hiervoor wordt gebruikt is tegelijkertijd een kleedruimte. Ook ontbreekt het aan opslagruimte.

Zwarts: 'Dit zorgt ervoor dat de zalen niet aantrekkelijk zijn voor gastgezelschappen. Het Concertgebouw Orkest komt hier bijvoorbeeld niet optreden vanwege het gebrek aan goede ruimte.'

'Nieuwbouw enige optie'

Volgens Zwarts is nieuwbouw de enige optie om dit te verbeteren. ‘Renovatie zal niet voldoende zijn om de boel op te knappen. Daarom denk ik dat nieuwbouw het beste is als wij mee willen blijven doen op kunst- en cultuurgebied.’

Deel dit artikel: